Aandacht voor: Voeding
Er zijn wel eens vooroordelen over een diëtist. Eentje daarvan is dat je van een diëtist niets lekkers meer mag eten. Ivanka Beerepoot, diëtist bij Esdégé- Reigersdaal, ziet dit heel anders.
“Ik werk veel met cliënten die zelfstandig wonen en dus zelf boodschappen doen en koken. Ik maak meestal geen kant-en-klare dagmenu’s maar ik adviseer cliënten in productkeuzes en hoeveelheden. Deze adviezen baseer ik bijvoorbeeld op de PuurGezond Piramide. Hierdoor krijgen ze inzicht in welke producten belangrijk zijn in het dagelijks eten. De cliënt maakt vervolgens zijn eigen weekmenu en houdt zelf de regie over zijn of haar voeding.”
Samen met een team van diëtisten geeft Ivanka voedingsadviezen aan cliënten. In coronatijd is haar dagelijkse invulling anders. Thuis is ze vooral bezig met het voorbereiden en uitwerken van voedingsadviezen. Voor cliëntbesprekingen mag ze gelukkig naar kantoor, een uitje in deze tijd.
Naast zelfstandig wonende cliënten is Ivanka ook betrokken bij cliënten die in een woongroep leven. Met een cliëntbegeleider bespreekt zij de voedings- en dieetadviezen van een cliënt waarna de cliëntbegeleider eventuele wijzigingen van de warme maaltijd afstemt met Van Smaak. De cliënt ontvangt vervolgens een persoonlijke menukaart met maaltijden die voor deze cliënt geschikt zijn. Iedere dieetwens en consistentie is met Van Smaak bespreekbaar. Cliëntbegeleiders kunnen zich daardoor volledig richten op de zorg.
“Met ons team van diëtisten, een logopedist en twee voormalig teamleiders uit de eigen keuken beoordelen wij regelmatig de maaltijden van Van Smaak op geur, smaak, uiterlijk en consistentie. We kijken dan kritisch naar de gerechten die op dat moment ook aan de cliënten worden aangeboden. Binnen onze doelgroep hebben we veel cliënten met slikproblemen, dus we testen uitvoerig de gemalen en vloeibare maaltijden. We streven naar een volwaardige voeding voor onze cliënten en zijn blij met Van Smaak. Onze kritische noten worden goed opgepakt. Wij gaan met een goed gevoel de lente in.”
Binnen Esdégé-Reigersdaal wordt er niet alleen gekeken naar voedingsadviezen maar ook naar andere factoren zoals beweging, ontspanning en slaapgedrag die invloed hebben op de geestelijke en lichamelijk gezondheid van cliënten. “Het is erg belangrijk dat je kijkt naar een gecombineerde leefstijlinterventie. Daarom doet een collega diëtist hier momenteel een opleiding voor. In het voorjaar gaan we een pilotstudie draaien om te kijken hoe we dit binnen onze doelgroep kunnen integreren. Een heel mooie ontwikkeling binnen onze organisatie.”