De Smaak van zout!
In de Westerse wereld eten we te veel zout: dagelijks het dubbele van het limiet die de Gezondheidsraad stelt. Uiteindelijk hebben we maar zo’n 1.5 gram keukenzout per dag nodig.
Dat u te veel zout binnenkrijgt, is ook niet gek. Zo gebruikt u zout vast al gauw als smaakmaker. En daarnaast is het soms lastig uit de weg te gaan. Zo vindt u zout in voorbewerkte producten zoals kaas, brood, snacks en vleeswaren.
Om zout in onze maaltijden te reduceren, zijn we onlangs een project gestart. Hiervoor hebben we gerechten die meer dan 0.9% zout bevatten en recepten met overbodige smaakversterkers als uitgangspunt genomen.
Tijdens het onderzoek hebben we 107 recepten onderzocht met 140 proefmomenten. Op basis hiervan zijn 75 van onze recepten aangepast. Het gemiddelde zoutpercentage is van 1,12% naar 0,97% verlaagd. Daarnaast zijn sommige recepten uit de verschillende groepen volledig gewijzigd. Bij andere recepten zijn er aanpassingen gedaan om de maaltijd lekkerder te laten smaken of er aantrekkelijker uit te laten zien.