Groente van herkomst: GreenS en SaladS
Groente eten we vrijwel iedere dag. Voordat groente op het bord ligt gaat er een heel proces aan vooraf. Van het telen tot het oogsten en van het wassen tot het snijden. Dat laatste is een secuur werk om alles in de gewenste grootte voor het juiste gerecht te krijgen. GreenS & SaladS is dé maatwerk groentesnijderij van het Noorden. We spreken met Chris de Jong, directeur van GreenS & SaladS.
GreenS & SaladS heeft inmiddels al 10 jaar de kunst van het snijden van groenten getoond. Voordat ze de groenten snijden wordt het gewassen met water uit eigen bron. Dit bronwater komt uit de oude Drentse zandgronden. Dat het water uit de regio komt is geen uitzondering bij GreenS & SaladS. Chris: “Wij halen onze groenten en fruit in het seizoen zoveel mogelijk van lokale boeren en telers. Hier komt 70 tot 80 procent van onze groente vandaan en is ook het eerste waar we naar kijken qua mogelijkheden. Hiermee ondersteunen we lokale ondernemers, zijn transparant over de herkomst en reduceren CO2 uitstoot. Het overige deel is voor ons een escape voor een oogst die mis kan lopen, bijvoorbeeld als we in het Noorden lange tijd veel last van regen hebben waardoor bepaalde groenten niet geoogst kunnen worden. Door ook zaken te doen met een andere partij hebben we de zekerheid altijd te kunnen leveren”.
Samenwerking met Van Smaak
Van Smaak heeft duurzaamheid en regionaal inkopen hoog in het vaandel staan. Al snel kwam een gesprek met GreenS & SaladS tot stand. In 2014 was het direct duidelijk vanuit beide kanten: deze samenwerking moet doorgaan. Chris: “Het mooie aan de samenwerking met Van Smaak is het begrip hebben voor elkaar. Zowel Van Smaak als wij hebben veel te maken met productie. Het blijft mensenwerk en daar gaat wel eens iets mis. We hebben begrip voor elkaars problemen en ook begrip voor elkaars oplossingen. Dat is zo belangrijk in een samenwerking. Bestellingen fluctueren waardoor we snel moeten inspringen op deze veranderingen. Samen kijken we naar een oplossing en geven elkaar de ruimte. Een relatie aangaan is belangrijk, maar deze vasthouden en uitbouwen is nog veel belangrijker”.
Het roer om
Corona heeft grote invloed gehad op GreenS & SaladS. Eind 2020 hebben ze het roer omgegooid. Ze stelden zichzelf de vraag: “Wat kunnen we écht goed? Waar zijn we sterk in?”. Dat is het leveren van maatwerk en oplossingen bieden vertelt Chris: “In een commerciële wereld wordt de prijs vaak als heel belangrijk gezien, maar service is net zo belangrijk. Service kun je niet uitdrukken in geld. Wij zijn heel flexibel en op maatwerk gericht. Dit maatwerk kan zich vertalen in het product, maar ook in het snijwerk en in de verpakking. En daarin gaan we ver.”
De kunst van vers maatwerk
De groente wordt voor iedere klant op de gewenste manier gesneden. Chris: “We gaan in gesprek en kijken wat de wensen zijn. Wij zijn de groentesnijderij die de kunst van vers maatwerk verstaat”. Nadat de groente is gewassen kan het ook nog gemengd worden tot een mix naar keuze, bijvoorbeeld voor soepgroente of een rauwkostsalade. Chris: “Voor Van Smaak maken wij een rauwkostsalade zoals afgesproken. Hier voegen wij ook direct de juiste dressing aan toe en scheppen het daarna handmatig in bakjes.” Wij zijn bij Van Smaak erg blij met de samenwerking met GreenS en SaladS en willen deze relatie nog lang vasthouden.
“De groentesnijderij die de kunst van vers maatwerk verstaat”