In gesprek met logopedisten De Zijlen over IDDSI
De gezondheidszorg in Nederland verbetert en daardoor worden mensen ouder dan voorheen. Gevolg daarvan is dat bij ouderen vaker gezondheidsklachten voorkomen, zoals slikproblemen. Wij spraken hierover met Ingeborg van den Noort-Brink en Christy Vermue, logopedisten bij zorginstelling De Zijlen. Een organisatie die mensen met een verstandelijke beperking helpt in de samenleving en waar slikproblemen veel voorkomen.
Waar vroeger centraal gekookt werd op het terrein van De Zijlen, gebruiken veel locaties nu Van Smaak als maaltijdleverancier. Een volgende stap in deze samenwerking is het ontwikkelen van IDDSI levels. Ingeborg: “Wij hebben de wens uitgesproken om te werken met IDDSI levels.
IDDSI is een manier om aan te geven hoe eten moet worden aangeboden aan cliënten. Een cijfer geeft aan hoe dik of dun het eten of drinken mag zijn. Bijvoorbeeld: level 0 staat voor dun vloeibaar, level 4 is glad gemalen en 7 staat voor normaal.
Voor onze cliënten is de consistentie van het eten zeer belangrijk. Als het te dun is kan het zijn dat cliënten er geen controle over hebben of als te dik is dan heb je kans op verstikkingsgevaar. We zagen dat Van Smaak nog niet met IDDSI levels werkte en zijn heel blij dat Van Smaak dit serieus heeft opgepakt.”
Miranda Soolsma, senior accountmanager bij Van Smaak, kreeg deze vraag vanuit meerdere organisaties en is binnen Van Smaak een projectgroep gestart. Componenten werden kritisch geselecteerd en er werden tal van testen gedaan. Miranda: “Uiteindelijk heb ik onder andere De Zijlen gevraagd om deze componenten te testen voordat we gaan starten met IDDSI level 4.”
“Op de groepen worden staafmixers gebruikt om de maaltijden te malen. Op een woongroep werkt een team van soms wel meer dan 10 medewerkers. Als medewerkers moeten stilstaan bij het aanpassen van de consistentie, ontstaat er een risico en kan de cliënt niet veilig eten of drinken. Daarom is het van essentieel belang dat, als wij als logopedisten IDDSI level 4 adviseren voor een cliënt, dit advies ook strikt wordt nageleefd”, aldus Christy.
Logopedisten en diëtisten van de Zijlen hebben samen met Van Smaak de componenten die worden aangeboden in IDDSI level 4 getest. Ingeborg: “Wij kijken er met een zeer positief gevoel op terug. De smaak is daadwerkelijk de smaak van het product. Iets waar we voorheen met een staafmixer maalden en het vloeibaarder maakten met appelmoes. Dat ging ten koste van de smaak. Van Smaak heeft de maaltijden goed op smaak. De cliënten herkennen de smaak van het component en wij kunnen met een goed gevoel adviseren. We weten dat de maaltijden aan de eisen van IDDSI 4 voldoen.”
Van Smaak wil een 100% betrouwbaar product uitleveren en dat is nu mogelijk met de eerste IDDSI level 4. Vervolgstappen worden er gezet in de ontwikkeling van meerdere IDDSI levels. “We kijken ernaar uit om de volgende IDDSI level te introduceren”, aldus Miranda Soolsma.