Ontwikkeling Van Smaak: minder suiker en zout
Het kabinet wil dat mensen gezonder gaan leven. Daarom wordt de suikertaks per 1 januari 2024 op alcoholvrije dranken verhoogd. Een suikertaks maakt producten met veel suiker duurder wat ervoor kan zorgen dat mensen dit soort producten minder kopen. Dit is belangrijk omdat overgewicht een groeiend probleem is in Nederland. Van Smaak is vorig jaar al gestart met het terugdringen of zelfs verwijderen van toegevoegde suikers in gerechten. Dit jaar gaat Van Smaak daar nog een stapje verder in.
Jeroen Heijmans is interim inkoper bij Van Smaak en momenteel bezig om nog kritischer naar gerechten te kijken. Samen met productontwikkelaar Djurre Veensma worden recepturen herschreven en opnieuw getest. Heijmans: “We zijn vooral op zoek om de toegevoegde suikers te verlagen, zonder dat het teveel impact heeft op de smaak van het gerecht. Er is in Nederland geen officiële richtlijn over hoeveel suiker je zou moeten binnenkrijgen. Daarom kijken we samen met diëtisten naar de aanvaardbaarheid van de suikers en de smaak.”
Naast het terugdringen van toegevoegde suikers gaat Van Smaak verder met het verlagen van zout in gerechten. Twee jaar geleden heeft Van Smaak al hele mooie stappen gemaakt en zijn er 75 recepten aangepast. “Dit jaar willen we nogmaals een verlaging gaan doorvoeren. Om dit stapsgewijs aan te passen heeft dit voor de klanten een klein effect op de smaak en maken we met elkaar hele mooie stappen om onze gerechten nog gezonder te maken”, aldus Heijmans.
Heijmans: “We zijn vooral op zoek om de toegevoegde suikers te verlagen, zonder dat het teveel impact heeft op de smaak van het gerecht”