Van vroeger…Van Maaltijdservice Fryslân naar Van Smaak
Foekje Tadema begon in 1982 bij Van Smaak, wat destijds nog bekend stond als Maaltijdservice Fryslân en Maaltijdservice Noord. In al die jaren heeft ze de maaltijdservice zien veranderen, maar is ook veel hetzelfde gebleven.
Waar klanten nu iedere dag hun eigen maaltijd kunnen samenstellen, was dat in het begin van Van Smaak wel anders. “Een menu bestond uit zetmeel, groente, jus en vlees,” vertelt Foekje. “Zo kon een compleet gerecht bestaan uit pannenkoeken met snert en een banaan.” Niet alleen was er minder keuze, het aantal bereide maaltijden per dag lag ook een stuk lager. Foekje: “Er werden in die tijd zo’n 350 maaltijden per dag bereid.”
Sommige dingen veranderen nooit. Zo werd er net als nu met menukaarten gewerkt. “Mensen konden toen ook al kiezen wat ze wilden,” merkt Foekje op. “Klanten gaven aan op welke dagen zij geen maaltijd wilden ontvangen. Daarbij was het ook al mogelijk negatieve keuzes in te vullen. “Als je geen koolsoorten wilde, dan werd dat niet op de persoonlijke menukaart vermeld”, vertelt de medewerker. Ook werd er al rekening gehouden met verschillende diëten om mensen tegemoet te komen die te kampen hadden met diabetes of een galdieet of simpelweg vegetarisch aten. Het gebruik van menu’s is misschien tijdloos, maar het proces is ondertussen een stuk digitaler geworden. “In 1982 werd het menu handmatig door de chef-kok opgesteld en gestencild via een stencil- machine.” Ook het contact met de klanten verliep anders. “Dat verliep voornamelijk telefonisch of via de chauffeur. Soms stonden klanten voor het af- en bijbestellen ook wel eens bij de balie.” Hoewel het digitale het meer heeft overgenomen van het handmatige door middel van automatisering, geldt dat niet voor het bereiden van de maaltijden.
“Het koken en portioneren van de maaltijden is gewoon hetzelfde gebleven, we doen alles nog altijd met de hand”, aldus de jubilaris.
Waar Van Smaak nu over een uitgebreid wagenpark beschikt, waren het er in 1982 nog maar vier. Elk met hun eigen ochtend- en middagroute van maandag tot en met vrijdag. Foekje vertelt: “Op vrijdag bezorgden we altijd voor het weekend, maar ondertussen rijden we onze routes tot zaterdag.” Dat niet alleen: zelfs op zon- en feestdagen komen de chauffeurs van Van Smaak warme maaltijden langsbrengen. Met de verhuizing van de maaltijdservice van Menaldum naar Drachten in 2012 werd een grote stap gezet. De mogelijkheden van de service werden een stuk groter. Zo concludeert Foekje: “In Drachten hebben we een supermoderne keuken waarmee we tientallen menu’s voorbereiden. Dit biedt mensen elke dag de keuze te kiezen wat ze lekker vinden. Koelvers of warm.”