Jacob Westra: Nog even leergierig als anders
Jacob Westra (53) is 34 jaar geleden vanuit Greunshiem (Palet) bij Van Smaak terechtgekomen. In al die jaren heeft hij veel zien veranderen. Zijn grootste les? “Je bent nooit uitgeleerd.”
Na meer dan drie decennia in het vak greep Jacob onlangs de kans zijn werk met zijn passie te combineren. Zo vertrok een van onze collega’s op de afdeling Werkvoorbereiding, een vacature die Jacob maar al te graag vervulde. “Naast werken in de keuken heb ik altijd affiniteit met automatisering gehad.” Die automatisering heeft hij overigens aan den lijve ondervonden: “Als een van de sociale activiteiten schilden we vroeger nog aardappels met de bewoners. Tegenwoordig wordt alles panklaar aangeleverd.”
Ondertussen weten we dat de samenwerking tussen de keuken en Werkvoorbereiding heel goed werkt. Een gouden kans voor Jacob: “Ik heb de kans gekregen om in projectvorm in een andere discipline met voeding bezig te zijn. Zo hebben we net het project Voorraadbeheer afgerond, waardoor we nu efficiënter kunnen inkopen. We blijven altijd kijken naar verbeterpunten. Wat dat betreft, ben je nooit uitgeleerd!”
“Naast werken in de keuken heb ik altijd affiniteit met automatisering gehad.”
Naast alle projecten gaan de wekelijkse werkzaamheden gewoon door. Zo start elke week met het scannen van de menukaarten die cliënten handmatig hebben ingevuld. Wanneer ze kloppen, worden ze in een handig online overzicht geplaatst. Wanneer een kaart niet goed is ingevuld, komt er een digitale foutmelding die door de afdeling Werkvoorbereiding wordt rechtgezet, waarna de kaart alsnog in het overzicht terechtkomt. Jacob: “Aan de hand van de kloppende menukaarten kun je vervolgens zien wat er besteld moet worden.”
Wat er dan het meeste wordt besteld? Jacob: “Dat zijn zeker de gerechten met de aardappels. De gekookte aardappel en stamppotten zijn favorieten.” Per week kopen we bij Van Smaak 6.000 kilo aardappels in bij onze vaste leverancier. “Zo hoeven wij ze alleen te koken.” Die favorieten komen niet uit de lucht vallen. Zo is er al een tijdje een verschuiving merkbaar in de favoriete gerechten van onze klanten. Jacob: “Traditionele gerechten als potstro worden minder gekozen dan voorheen. “De aardappels en stamppotten worden steeds populairder en daarnaast eten de echte aardappeleters steeds meer buitenlandse gerechten.” Wat die gerechten dan precies zijn? “Oosterse gerechten zoals bami of nasi met saté of babi pangang, maar ook Italiaanse pastagerechten doen het erg goed. Qua vlees zijn gehaktballen, runderlapjes en kip de winnaars. En ook vis is nog steeds populair.”
Wanneer er een nieuw gerecht op de menukaart komt, duurt het even voordat het veel wordt besteld. “Je ziet duidelijk dat cliënten vasthouden aan het oude vertrouwde. Pas na mond-tot-mondreclame over een gerecht zien we een stijgende lijn. Wat uw voorkeur ook mag zijn, bij Van Smaak hebben we ondertussen jaren ervaring met een ieder z’n wensen.
Wij helpen u dan ook graag!