Het seizoen van toen: 1976
Weten jullie dit nog?
De wereld veranderd in een razend tempo. Van lelijke eendjes naar elektrische wagens. Van vaste telefoon met draaischijf naar smartphones. En van sigaretten op tafel naar een rookvrije generatie. We gaan terug in de tijd en komen aan in 1976. In dit jaar hadden we één van de warmste zomers, de mooiste zomerhits en genoten we van heerlijke drankjes en hapjes. Herinneringen om nooit te vergeten. Weet u nog wat er in dat jaar speelde? We nemen u graag mee naar de zomer van 1976.
De zomer van 1976
De zomer van 1976 was eigenlijk geen zomer. Het was een langgerekt hitteseizoen dat al in het voorjaar begon. “Nog nooit is het in mei bij ons zo warm geweest als dit jaar, met temperaturen van meer dan 30 graden” vertelden de weermannen. Maar ja, wie lag er wakker van? We genoten met z’n allen van het heerlijke weer. Er was een hittegolf van maar liefst 17 dagen, waarvan er zelfs 10 tropisch waren. We trokken er allemaal op uit richting het strand.
Top 4: De zwoele zomerhits van 1976
- NICE AND SLOW- Jesse Green
- SHOW ME THE WAY- Peter Frampton
- KISS AND SAY GOODBYE- The Manhattans
- ARMS OF MARY- Sutherland Brothers & Quiver
Hapjes en drankjes in 1976
Vruchtenbowl, bessenjenever en zoete witte wijn waren, naast bier, de populaire drankjes in 1976. Naast het drankje konden natuurlijk de hapjes op tafel niet ontbreken. Plakjes worst en kaas met daarop een uitje, augurkje of bolletje gember, heerlijk! De creatieve huisvrouw ging aan de slag met ei in rookvlees, asperges in ham, huzarensalade en gevulde eieren. En was je aan de lijn? Dan kon je losgaan op rauwkost (bloemkool, wortel, komkommer), al dan niet met een dipsausje. Wat stond er bij u op tafel?
De warme maaltijd
In de jaren 70 bestond ons dagelijkse eten uit de gewone Hollandse pot: aardappelen, vlees en groente. Al dan niet gestampt of geprakt. De warme maaltijd kwam ’s middags op tafel. Heel voorzichtig kwam de buitenlandse keuken in dit decennium een kijkje nemen in de keuken. We aten Italiaans (elleboogjes macaroni met tomatenpuree en smac), Frans (uiensoep met kaas), Chinees (nasi goreng) en zelfs een beetje Mexicaans (Chili Concarne). Groente als andijvie en witlof werden steevast aangemaakt met een papje van maïzena. Hetzelfde papje dat je bij de bloemkool kreeg. Tegenwoordig doen we dit steeds vaker met een groentesaus met tuinkruiden.
Toetje
Als toetje was yoghurt of vla vaste prik na het eten. Bij veel gezinnen ging dit als gewoonte in hetzelfde bord als waar de maaltijd uit is gegeten. Zon- en feestdagen waren bijzonder, dan werd er Bourbon of Saroma pudding gemaakt. De Saroma pudding bestaat nog steeds, maar of dit nog veel wordt gegeten is de vraag. De verscheidenheid aan toetjes is tegenwoordig enorm.